Egy kis szegedi kézilabdatörténelem (2. rész) – az alapító

Szeretnénk veletek megismertetni a klubunkat, így „Egy kis szegedi kézilabdatörténelem!” címmel sorozatot indítunk. Jön a második rész, egyik alapítónkat, Ludányi Mártont ismerhetitek meg. Marci bácsi legendás utánpótlás-edző volt.

Ludányi Márton 1935. február 1-jén született Szegeden. Amióta a városban létezik kézilabda, azóta kapcsolatban állt a sportággal. A hivatalos megalakuláson, a Szegedi Előre létrehozásán – a MOL-PICK SZZEGED jogelődje – 1961. december 16-án is ott volt, ő az egyik alapító. Bérczi Mihállyal indították el a sikerek útján a csapatot.

A TF elvégzése után visszatért Szegedre, 1957-től tanított, 1958-tól a Rózsában, a későbbi Csonkában volt testnevelő tanár. Rengeteg játékos nála kezdett el kézilabdázni. Lele Ambrus, Szabó László, Fekete Róbert, Buday Dániel, Herbert Gábor, Kotormán Attila csak néhány név azok közül, akik később a Volánban, a Pickben lettek ismert játékosok.

Ez volt a hitvallása: „Mert a hitet hinni, a sportot sportolni, a csókot csókolni kell!”

Nyugdíjas éveiben mindig ott volt a lelátón, sőt, akadt olyan, hogy a szurkolókkal idegenbe is elutazott, és szurkolt a csapatunkkal.

Éveken keresztül az ő kezdődobása indította el az idényt.

2011-ben (ekkor voltunk 50 évesek) a Délmagyarország napilap minden idők legjobb szegedi kézilabdás utánptólás-edzőjének választotta meg.

2018. augusztus 12-én, 83 éves korában hunyt el.

Cikk: Süli Róbert
Fotó: Faragó Imre