Hat év után távozik posztjáról a Pick Szeged utánpótlás szakmai igazgatója, Velky Mihály

Hat év után távozik posztjáról a Pick Szeged utánpótlás szakmai igazgatója, Velky Mihály

–Először is köszönök mindent Szűcs Ernő Péternek és Mezei Richárdnak, akik 2011-ben meggyőztek, hogy jöjjek Szegedre – kezdte a beszélgetést Velky –, szimpatikus volt az a koncepció, amit felvázoltak nekem. Tetszett, hogy mindenképpen létre akarták hozni ezt a széleskörű utánpótlásbázist. Akkor még egyáltalán nem volt biztos, hogy a TAO ekkora lehetőségeket nyújt majd a klubok számára.

Velky Mihály Szarvason született, majd főiskolára Szegeden járt, és itt lett NB I-es kézilabdázó. Elmondása szerint négy várost is az otthonának tekint. Ha haza megy, akkor pontosítania kell, hogy hova, mert az lehet Szarvas, ahol született, Szeged, ahol tanult és dolgozott most, Veszprém, ahol tíz évet edzősködött, és Balatonfüred, ahol a családi házuk található.

–Nagydolognak tartom, hogy az ország két legnagyobb kézilabdacsapatának utánpótlásában is hosszú ideig dolgozhattam. Büszke vagyok rá, hogy itt Szegeden létrehoztunk egy olyan modellt, amely lehetővé teszi, hogy egészen hétévestől 23 éves korig kézilabdázhat valaki az utánpótlásban. Ezzel sikerült felépítenünk egy lépcsőzetes rendszert, amely megoldja a folyamatos versenyeztetést – mondta a szakember.

–Büszke vagyok a bajnoki címekre, amiket az itt töltött időm alatt szereztek a csapataink. Köszönöm a közös munkát a kollégákkal, a Juan Carlos Pastorral való közös munka pedig különösen mély nyomot hagyott bennem, hogy figyelhettem a ténykedését – fejezte ki örömét a távozó igazgató.

–Amikor Szegedre érkeztem, 120-150 utánpótlás korú játékosa volt a klubnak. Ezt szerettem volna felduzzasztani 350-380-ra, ami sikerült. Sok ügyes gyerek van most Szegeden, nekik kell mindent megadni, hogy kihozzák magukból a maximumot – zárta a beszélgetést Velky Mihály, aki sok sikert kívánt utódának, Herbert Gábornak.

Becsei Dávid