Mandl Alice: a közösségünknek ereje és összefogása van

Következik a PICK SZEGED U12-es csapatának értékelése, illetve bepillantást nyerhetünk a csapat életébe is. Mandl Alice vezetőedzővel beszélgettünk, akinek természetesen nagyon hiányoznak a tanítványok, az a hangulat, amely az edzéseket és a meccseket körülveszi.

 
- Milyennek értékeli az eltelt idényt?
- Ez a csonka szezon nagy próbatétel gyerekeknek, edzőknek és szülőknek is. Valószínűleg még csak a felénél vagyunk a kialakult helyzetnek. A kézilabdások csapatjátékosok, és ezt most egyáltalán nem tudják megélni. Nincsenek meg az együttjátszás élményei és a közös sikerek sem. A bajnoki évben a korosztályunkban 12 mérkőzést játszottunk 11 győzelemmel. Debrecenben megismételtük a tavalyi Főnix-kupán elért sikerünket. Azonban a tavaszi szezonban csak kétszer tudtunk pályára lépni. A játék öröme nagyon hiányzik mindenkinek.

- Miben léptek előre a legtöbbet a gyerekek?  Mi az erőssége a csapatnak?
- Ebben az évben nagyon sokszor kellett úgy pályára lépünk, hogy betegség miatt hiányoztak a tapasztaltabb játékosaink. Ennek ellenére a nehéznek látszó mérkőzéseket is nagyon meggyőzően hozták a fiúk. Úgy látom, az egyik legnagyobb sikere ennek a bajnok évnek, hogy felépült a játékosoknak az önmagunkba vetett hite. Ez várhatóan a későbbiekben is erőssége lesz a csapatnak. Az is hozzájárul az előrehaladásukhoz, hogy szeretnek dolgozni, tudnak jó döntéseket hozni, és a tanult dolgokat sikerrel alkalmazzák mérkőzéseken.

- Mi az, amiben még fejlődni kell?
- Az U12-es korosztályban az összetett ügyességi, koordinációs edzésekkel előkészítve a technikai tudás bővítését tartom szem előtt. Az edzéseken a legfontosabb a játék megszerettetése és a sikerélmény biztosítása. Ez a korosztály még nagyon az elején van a kézilabdázás technikai, taktikai képzésének. Az előttük álló fejlesztő programokon keresztül 2-3 év alatt elérik a nagy teljesítményigényű versenysport alapjait. Ezt követően is folyamatosan nehezedő munkavégzés szükséges a továbbfejlődésükhöz.

- Milyen közösséget alkotnak a srácok?
- A srácok nagy része már ötödik éve együtt dolgozik. Szerencsére nincsenek konfliktusok, sőt elismerik egymás tudását, ugyanakkor van egy egészséges versenyszellem, amely tovább motiválja őket.

 - Mennyire hiányoznak a gyerekek?
- Annak ellenére, hogy otthoni edzéssel, online együtt dolgozik a csoport, a labdás edzések hangulata, a jókedvvel végzett munka öröme, a közös sikerek megélése nagyon hiányzik. Ennek a közösségnek az ereje és összefogása számomra is inspiráló.

Interjú: Süli Róbert

Korosztály: