Balda Ákos

Szegeden születtem, édesapám 7 éves koromban vitt el egy Pick Szeged mérkőzésre. A régi sportcsarnok hangulata és az akkori csapat eredményes játéka azonnal magával ragadott. Visszagondolva már az első alkalommal eldöntöttem, hogy profi sportoló szeretnék lenni, amit sikerült is elérnem.

A kézilabdával az Odessza II. Számú Általános Iskola - ma Vörösmarty Mihály Általános Iskola - 2. osztályában ismerkedtem meg Porobic Haris testnevelőm jóvoltából. A Tisza Volán csapatában nevelkedtem, ahol Bella Árpáddal serdülő, majd Avar Györggyel ifjúsági országos bajnoki címet nyertünk. Két korosztályban Buday- különdíjas voltam.

Utánpótlás éveimben a serdülő, az ifjúsági és a junior magyar válogatottban is játszottam. Ifjúsági válogatottként Magyarországot 2004-ben a belgrádi Európa Bajnokságon képviselhettem, ahol a 10. helyen végeztünk.

16 évet játszottam NB. I-s és NB. I/b-s szinten. Legjobb eredményem az NB. I-ben egy-egy 7. hely, amit az Orosháza és Balmazújváros csapatával értem el. Emellett NB. I/b-s szinten két bronzérmet, egy ezüstérmet és egy bajnoki aranyat nyertem.

2018 januárjában költöztem haza Szegedre a Családommal. 2018 júliusától tartozom a Pick Szeged kötelékébe, mint utánpótlásedző. Ekkor a 2006-s csapattal kezdtem el dolgozni, akikkel idén harmadik éve foglalkozok. Mellette jelenleg Vladan Jordovic segítője vagyok a Pick Akadémia U16 Kadett csapatánál.