III. PickBall Extra Kupa: elégedetten értékeltek edzőink

Az elmúlt két napban harmadik alkalommal rendeztük meg a PickBall Extra Kupát, amelyen ezúttal U15-ös és serdülőcsapatok vettek részt. A nemzetközi torna mindkét kiírását a szlovén RK Celje PL nyerte, a fiatalabbak korosztályát éppen a PICK SZEGED ellen, míg az idősebbjeik a negyedik helyen végeztek.

Mindkét korosztályban az első helyen jutottunk az elődöntőbe. Serdülőcsapatunk csütörtökön az újszegedi sportcsarnokban először a bosnyák Lokomotiva Brckót győzte le, majd a lengyel PGE Vive Kielcét kiütötte. Az elődöntő kiélezett csatát hozott a szerb Vojvodina ellen Goór Róbert tanítványainak, végül a kétgólos vezetést elolvadt és 20–19-es sikerrel a szerb gárda került a fináléba. A bronzmérkőzés hasonló forgatókönyvet hozott, amelyet a hajrában veszítettünk el, így a negyedik helyen végeztünk.

– Az első nap teljesítményével teljesen elégedett voltam, hiszen a fiúk úgy játszottak és küzdöttek, ahogyan megbeszéltük – emlékezett vissza Goór. – A második napon egy harcosabb Vojvodinával találkoztunk az elődöntőben. Ellenük a hajrát elrontottuk, fegyelmezetlenségünk miatt egygólos vereséget szenvedtünk, amiből tanultak a fiúk. A mutatott játékunk alapján ott lett volna a helyünk a döntőben, de a fegyelmezetlenség rányomta a bélyegét a szereplésünkre. A bronzmeccs előtt azt a döntést hoztam, hogy azok is bizonyítási lehetőséget kapnak a Lokomotiva Brcko ellen, akik addig kevesebb játékpercet töltöttek a pályán, mert padon ülve nem tudunk jó játékosokat nevelni. A cél nem az eredményesség volt, hanem az egyéni fejlődés. Sok munka vár még ránk, van néhány játékosunk, akiknek még új ez a rendszer, de ők is látják, hogy hol tartanak, és azért dolgoznak szorgalmasan, hogy minél jobbak legyenek. Nagyon jó minőségű, hasznos meccseket játszottunk a III. PickBall Extra Kupán, amelyek segítették a felkészülésünket a tétmérkőzésekre, valamint sok erőt meríthetünk belőlük – értékelt őszintén Goór Róbert, serdülő I.-es csapatunk trénere.

Remekül kezdte és folytatta nemzetközi tornánk csoportmérkőzéseit a Csonka János Szakközépiskola tornatermében U15-ös együttesünk. Teimel Róbert tanítványai először a lengyel Kielcét győzték tizenegy góllal, majd a Vojvodinát 26–9-re. Az elődöntőt már az újszegedi sportcsarnokban kezdték 5–1-gyel a Teimel-fiúk péntek reggel a Kecskeméti Sportiskola ellen. Színvonalas mérkőzést játszott a két gárda, az összecsapásból végül 18–17-es sikerünkkel mi kerültünk ki győztesül. A döntőt az egész tornán remeklő Celje ellen vesztettük el.

– Kétes érzések vannak bennem, hiszen egy döntőt sosem jó érzés elveszíteni – kezdte értékelését Teimel. – Ha az egész felkészülést nézem – hiszen ez volt a zárás –, akkor tele van az a bizonyos pohár, hiszen három tornán, köztük két nemzetközin három ezüstéremmel gazdagodtunk. Fölvettük a versenyt más kézilabda-kultúrákkal. Látom, és mások is mondják, hogy jó úton járunk, jól dolgoznak a srácok. Győzelem és vereség után is azt szoktam mondani, nincs gond, ugyanúgy felkel a Nap és kezdődik az iskola. Egy aranyérem után azért kell dolgozni, hogy minimum megtartsuk azt a szintet, míg egy ilyen ezüstérem után azért, hogy a következő tornán vagy tétmeccsen még jobb teljesítményt nyújtsunk. Plusz motivációval kezdhettük volna  bajnoki szezont, ha a III. PickBall Extra Kupán az első helyen zárunk, de nem búslakodunk, csináljuk tovább a dolgunkat. Összességében sokat javultunk védekezésben, valamint támadásban új mozgásokat tanultunk, amelyeket természetesen még sokat kell gyakorolnunk, de elégedett vagyok a fiúkkal. Rengeteget melóztak, le a kalappal előttük, mert becsületesen végigcsinálták a felkészülési időszakot – összegezte a nyári látottakat Teimel Róbert, a PICK SZEGED U15-ös csapatának edzője.

Két nap, két korosztály, tizenkét csapat, huszonkét mérkőzés, ezertizenegy gól. Íme néhány számadat a III. PickBall Extra Kupáról, amelynek mindkét kiírását a Celje nyerte meg.

– Évről évre többek, jobbak szeretnénk lenni, ami a szervezést és a tornát illeti – jegyezte meg a PICK SZEGED utánpótlás technikai vezetője, Dusik Zoltán. – Idén az volt a célunk, hogy több korosztályban még színvonalasabb kupát hozzunk tető alá. A harmadik évben elértük azt, hogy nemzetközi viszonylatban is nívós együttesek érkeztek Szegedre, így sikeres és eredményes két napon vagyunk túl. Mindenki jó meccseket játszhatott, hiszen közel azonos szinten levő csapatokat sikerült meghívnunk a III. PickBall Extra Kupára. Nagyon sok fajta kézilabda iskolát láthattunk az elmúlt két napban, hiszen itt volt a szlovén, a lengyel, a bosnyák és a szerb is a magyar mellett. Mindenki kicsit másképpen kézilabdázik, ez külön izgalmakat jelentett, hiszen felmérhettük, ki hol tart a bajnokság kezdete előtt a nemzetközi mezőnyben. Ami a PICK SZEGED eredményeit illeti, a 2005-ös csapatunk számára szépen csilloghat az ezüstérem. A döntőben egyértelműen jobb volt a Celje, azon kell dolgoznunk, hogy egyszer mi legyünk jobbak. A 2003-asoknál viszont hiányérzetem van, hiszen a Vojvodina elleni elődöntőben szoros meccsen kaptunk ki, valamint Brcko elleni bronzmérkőzést is hasonló körülmények között vesztettük el, hiába nyertünk ellenük a csoportkörben, így azért ez egy fájó vereség volt – vonta le a tanulságokat a tornát illetően Dusik.

A tornáról készül óriás galériánk ide, ide és ide kattintva nézhető meg, míg a végeredményt és a különdíjasok névsorát itt találják.

A III. PickBall Extra Kupa főtámogatója: a Decathlon

A torna kiemelt támogatója: a CSMKSZ

A torna támogatói: COOP SZEGED Zrt., Pick Szeged Zrt., Pizzamonster

Cikk: Becsei Dávid

Fotó: Faragó Imre